Offcanvas illustratie menu

Marketing funnel: effectief meer leads en conversies in 2024

Stel je voor… Je hebt een marketing funnel die optimaal presteert: een constante stroom van effectieve leads die moeiteloos worden omgezet in conversies. Juist! Dat is het doel wat we voor ogen moeten hebben. Met de juiste strategie en tools, gaan we ervoor zorgen dat jouw marketing funnel staat als een huis. Ga aan de slag met dit doel en blijf je concurrentie een stap voor.

Wat jij te weten komt na het lezen van dit artikel:

Ga jij nu écht alles lezen?
Of ga je voor actie?

Laat je gegevens achter voor meer informatie. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Dit artikel kun je altijd nog lezen 😉

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Wat is een marketing funnel?

Een funnel is het proces die de klant doorloopt tot aan de koop. Eigenlijk nog zelfs daar voorbij. De marketing funnel richt zich specifiek op het marketingdeel van de customer journey. Denk aan het binnenhalen van potentiële leads door advertenties. Door het toepassen van verschillende marketingstrategieën, begeleid jij jouw doelgroep zo door de funnel.

Het is niet slechts een concept, maar eerder de sleutel tot het begrijpen en beïnvloeden van klantgedrag op een dieper niveau.

Funnel: TOFU, MOFU en BOFU

Als voorbeeld maken we gebruik van de simpele variant. Verderop in het artikel kun je een uitgebreidere vinden. Dit is de TOFU, MOFU en BOFU funnel:

afbeelding van een voorbeeld van een funnel.
TOFU
MOFU
BOFU

De termen zijn niet heel ingewikkeld:

  • TOFU: Top Of Funnel – suspects
  • MOFU: Middle Of Funnel – leads of prospects
  • BOFU: Bottom Of Funnel – leads of prospects die klanten worden

Waarom is een marketing funnel zo belangrijk?

Wil jij je doelgroep binnenhalen? Hiervoor moet het gedrag en denkwijze van je doelgroep in kaart zijn gebracht. Anders ben je met hagel aan schieten. Of een speld in een hooiberg aan het zoeken.

Niet alleen krijg je inzicht in je doelgroep, het wordt ook duidelijk welke stappen de doelgroep doorloopt. Zo kun je alle touchpoints vinden en deze optimaliseren of er een marketingstrategie op los laten. Daarnaast kun je ook knelpunten ontdekken. Dat kan al heel simpel zijn, bijvoorbeeld: werken alle knoppen wel op een landingspagina.

Kortom, een marketing funnel is essentieel voor bedrijven die:

  • Streven naar effectieve en gerichte marketing
  • Conversies en verkopen willen stimuleren
  • Hun jaarlijkse doelen willen behalen

Sales funnel vs marketing funnel

Een marketing funnel richt zich dus op de gehele customer journey. Maar een sales funnel vind je specifiek terug bij vergelijken en beslissing. Het richt zich op leads omzetten naar daadwerkelijke kopers.

Het één kan dus eigenlijk niet zonder de ander. Daarover hebben we hier een andere prachtige gids geschreven.

Fases van de funnel

De fases van een marketing funnel vind je terug in de customer journey. Onze customer journey is gebaseerd op meerdere modellen zoals het AIDA-model en See-Think-Do-Care model. In het model maken wij gebruik van 5 fasen.

De customer journey:
1.	Bewustwording/behoefte
2.	Onderzoek naar oplossingen
3.	Vergelijking
4.	Beslissing
5.	Gebruik en retentie

Hieronder een korte uitleg van alle fases binnen ons customer journey.

  1. Bewustwording/behoefte: een behoefte ontstaat vanuit een probleem of een verlangen.
  2. Onderzoek naar oplossingen: het verkennen van manieren om in deze behoefte te voorzien.
  3. Vergelijking: het bepalen welk bedrijf of welke oplossing het beste aansluit bij mijn behoeften en voorkeuren.
  4. Beslissing: het nemen van een definitieve beslissing over het product of bedrijf dat het meest geschikt lijkt.
  5. Gebruik en retentie: het beoordelen van de productervaring, overweging van extra aankopen en het handhaven van de keuze voor voortdurende tevredenheid.

De marketing kun je terugvinden in de gehele funnel. Met uitzondering van de sales-pipeline. Vaak zie je binnen B2C dat marketing zich ook bezighoudt met het winkelmandje binnen een webshop. Terwijl dit in theorie de sales is. Bij B2B zie je al meer een onderscheid tussen marketing en sales.

Voorbeeld van een funnel

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een funnel. In deze afbeelding is een deel van de salespipeline te zien. Die begint bij de e-mail voor de meeting. Alles daarboven kun je onder de marketing funnel plaatsen.

Voorbeeld van een funnel. 
Zoekcampagne en meta campagne > landingspagina > inschrijven voor de download (wordt op de e-maillijst gezet) > komt op de bedanktpagina terecht > geen afspraak gemaakt of wel (dan gaat het door) > activeer lead door een vragenlijst of een video laten bekijken > e-mail 1 dag voor meeting als reminder > meeting > geen voorstel of wel een voorstel. Wel een voorstel is meeting inplannen om het door te bespreken > offerte bespreking > wel of geen klant.

Ook een ingevulde funnel? Stuur eens een mail voor de mogelijkheden.

Verkort stappenplan voor het maken van een effectieve marketing funnel

Is het bouwen van één funnel dan voldoende voor je onderneming? Nee. Zeker niet als jij meerdere doelgroepen, producten of diensten hebt. Iedere doelgroep vereist een ander stappenplan. Kijk alleen al naar het verschil tussen B2B en B2C funnel.

Volg de volgende globale stappen voor het maken van een effectieve marketing funnel:

  1. Bepaal je doelstellingen – wat is het uiteindelijke specifieke doel van de funnel?
  2. Identificeer je doelgroep – wie zijn en wil je als klant?
  3. Bepaal de touchpoints en knelpunten – waar komt de doelgroep in aanraking met jouw onderneming en waar is je doelgroep te vinden?
  4. Bepaal het doel op actie per fase – welke actie doet de doelgroep om naar de volgende fase te gaan?
  5. Kies de marketingactiviteiten – bepaal de activiteiten die je binnen deze funnel wil doen
  6. Test, evalueer en optimaliseer continu – zo wordt je funnel, funneltastisch

Stopt het hier? Zeker niet. We gaan nog verder met wat marketingtools, -activiteiten, metingen en het optimaliseren van je marketing funnel.

Waarom wij fan van een gerichte marketing funnel zijn

Wij zijn fan van een gerichte marketing funnel omdat het zich focust op een specifiek doel, probleem of behoefte. Net hoe je het noemt. Je kunt je campagne gericht inzetten voor een specifiek probleem. Hierdoor worden zoekwoorden, targetgroep en content erg specifiek. Waardoor de potentiële klanten makkelijker naar de volgende fase gaan van de funnel. Oftewel: kans op conversie is groter.

Is dat dan de enige reden waarom wij fan zijn? Zeker niet. Een gerichte funnel stelt je ook in staat in het marketingbudget efficiënt in te zetten. Wat kansen biedt om je ROI (return-on-investment) te verhogen.

Het meten van conversie in een marketing funnel

Wat en hoe meet je eigenlijk de conversie binnen een funnel? Dit is nogal cruciaal als je benieuwd bent of de funnel effectief is. We worden allemaal blij van nieuwe klanten, maar als dit 200€ kost en het levert je 150€ op. Dan kun je wel uitrekenen wat er gebeurt als dit constant gebeurt.

Welke conversies zijn belangrijk?

Wij werken graag met de 5 fasen van onze customer journey. Wat inhoudt dat iedere fase een nieuwe conversie inhoudt. Hieronder 2 voorbeelden voor welke conversies je kunt meten.

Voorbeeld B2B:

  1. Gegevens worden achtergelaten op de landingspagina
  2. Er wordt direct een afspraak ingepland op de bedank pagina
  3. Vanuit een e-mail automation maakt de lead alsnog een digitale afspraak
  4. Lead wordt benaderd door sales om een afspraak te maken en gaat akkoord
  5. Lead wordt een klant

B2C voorbeeld:

  1. Lead claimt korting door inschrijven op de nieuwsbrief
  2. Met de kortingscode wordt een bestelling geplaatst
  3. Klant besteld vaker en wordt een loyale klant

Er zijn voldoende andere cijfers die meetbaar zijn, zoals de CTR (click-through-rate) en scrollen op een landingspagina. Deze wil je zeker ook meten voor optimalisaties, maar zijn niet per se conversies.

Hoe gaan we die conversies meten?

Hoogstwaarschijnlijk komen er meerdere platformen en programma’s aan de orde. Een manier is om gebruik te maken van Google Analytics. Hiermee is het mogelijk om van meerdere platformen te meten en conversies in te stellen via Google Tag Manager. Daarnaast zijn er ook marketing automation programma’s die inzicht geven over mails en landingspagina’s. Wij werken graag met Active Campaign.

Bepalen van je strategieën en methodes

Het maken en inzicht krijgen in je funnel en customer journey is al een strategie op zichzelf. Maar daarmee alleen kom je er niet. Methodes, tools en andere strategieën zijn vereist. Daar leer je gelukkig alles over in onze academy. Enkele waar wij zelf graag gebruik van maken:

  • E-mail automation
  • Inside-out & outside-in
  • Principes van Cialdini
  • SWOT-analyse
  • Content marketing
  • Landingspagina’s

En nee, gebruik niet meteen heel dit lijstje. Kijk wat je specifiek nodig hebt voor je funnel. Of wat er nog ontbreekt natuurlijk. Je hoeft niet meteen een boek Principes van Marketing te kopen of een opleiding MBA te doen. Wij hebben ook alle kennis voor je in huis. 😉

Tools en software voor je marketing funnel

De funnelstrategie is bepaald en tijd om alles te verwerken in… Tools en software. Want zeg je marketing, dan zeg je ook tools. Het kiezen van de tools en software helpen je jouw funnel effectief te maken. Hieronder enkele programma’s waar je gebruik van kunt maken.

  • Active campaign – Advanced e-mailmarketing automation met geïntegreerde CRM-functionaliteit
  • Pipedrive – Sales tool met CRM-functie
  • HubSpot – Meerdere software en tools mogelijk voor marketing en sales
  • Futy – Bezoekers van je website de mogelijkheid bieden om een chat te starten
  • Canva – Niet alleen voor afbeeldingen, maar ook voor een visuele weergave van de funnel
  • Google Analytics & looker – Het analyseren van je data.

Zoek je een programma voor een hele funnel? Dan ben je bij ons op het juiste adres.

Geen fan van A/B testen bij B2B funnels.

Wij zijn geen fan van A/B testen als het gaat om een B2B funnel. Klinkt misschien gek, maar is het niet. Voor A/B testen heb je data nodig. Veel data. Dit is bij B2C geen probleem, want de doelgroep is vaak groot. Of je moet precies in een niche zitten.

Bij B2B is dit niet het geval. De doelgroepen zijn vele malen kleiner dan bij B2C. Hierdoor is je data niet valide genoeg om daar conclusies uit trekken met zo’n A/B test.

Hoe optimaliseer je jouw marketing funnel?

Je funnel is nooit af. De markt beweegt, er komen nieuwe technologieën, er zijn nieuwe concurrenten op de markt of de onderneming heeft nieuwe doelen. Kortom, de wereld van ondernemerschap en marketing staat nooit stil. Tijd om die funnel te optimaliseren.

Hiervoor moet je een duidelijk beeld hebben van hoe het was, hoe het nu gaat en waar je heen wil. Maar laten we het klein houden. 😉 We gaan kijken wat de funnel nu oplevert. Eigenlijk pakken we een deel van het verkorte stappenplan er weer bij. Kijken naar de doelstellingen: zijn deze behaald? Ja? Dan kunnen we gaan opschalen. Zo niet? Waar zijn de issues? Loopt de doelgroep ergens tegen aan om verder te gaan in de customer journey? Staat de call-to-action niet helemaal op de juiste plek.

Succes begint met een (Have)Funnel!

Ja, ik wil wel zo’n meeting
Portret Wieger

Wieger,
onze FunnelSpecialist

Funneltastische Answers & Questions – FAQ

Wat is een marketing funnel?

Een funnel is het proces die de klant doorloopt tot aan de koop. Eigenlijk nog zelfs daar voorbij. De marketing funnel richt zich specifiek op het marketingdeel van de customer journey.

Waarom is een marketing funnel belangrijk?

Een marketing funnel die is ingericht vanuit de customer journey gaat je helpen om conversies en verkopen te stimuleren.

Hoe bouw ik een effectieve marketing funnel?

Een effectieve marketing funnel bouwen vereist het stellen van duidelijke doelen, het identificeren van je doelgroep, het creëren van bewustzijn, het gebruik van opt-in pagina’s, implementeren van e-mailmarketing, en het optimaliseren en testen van de funnel op basis van data.

Welke tools zijn handig voor het beheren van een marketing funnel?

Tools zoals CRM-platforms, analyse tools en e-mailmarketingsoftware zijn van groot belang bij het beheren van je funnels.

Wat is het verschil tussen een sales funnel en een marketing funnel?

Een marketing funnel richt zich op de gehele customer journey, van bewustwording tot conversie, terwijl een sales funnel specifiek gericht is op de fasen na de marketing, zoals overtuigen en sluiten van de deal. Beide werken samen voor een succesvolle klantreis.

Wat te doen als mijn marketing funnel niet de gewenste resultaten oplevert?

Door gaan met optimaliseren. Eerst bekijk je de data, zo kom je erachter waar de bottleneck zit. Vanuit daar kun je verder tweaken en verbeteren. Merk je dat het helemaal niet loopt. Probeer het dan vanuit een andere hoek te bekijken.

Hoe vaak moet ik mijn marketing funnel optimaliseren?

Wij adviseren om met zekere regelmaat je marketing funnel te optimaliseren. Door te werken met rapportages, kun je er al globaal achter komen waar het goed of niet goed gaat in de funnel. Dit maakt het optimaliseren gemakkelijker. LET OP: geef je data ook wel de tijd. Ga niet na enkele dagen al meteen optimaliseren.

Heb je nog een vraag? Kijk eens op onze FAQ pagina. Of stuur ons een mail. Vinden we leuk!