Offcanvas illustratie menu

Sales Funnel en Marketing Funnel: de verschillen op een rij

Wil jij andere manieren om meer klanten aan te trekken en je omzet te verhogen? Stop en zoek niet verder.

Wat je nodig hebt, is inzicht in de sales funnel en marketing funnel. Maar voordat je daarmee aan de slag gaat, is het handig om het verschil tussen beiden te weten. Wees gerust, deze informatie gaat je ook helpen om je bedrijf te groeien. Waarom? Door de funnels te begrijpen en de juiste strategieën toe te passen, kun je effectieve leads genereren. En daardoor meer conversies behalen. En uiteindelijk meer klanten! Wie wil dat nu niet?

Dit staat je te wachten:

Ga jij nu écht alles lezen?
Of ga je voor actie?

Laat je gegevens achter voor meer informatie. Geheel vrijblijvend natuurlijk.

Dit artikel kun je altijd nog lezen 😉

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Kleine sneakpeak: het grootste verschil tussen de marketing funnel en sales funnel

Het grootste verschil tussen de marketing funnel en de sales funnel is de plek in de customer journey. De één vind je eigenlijk overal, waarbij de ander in slechts een deel te vinden is.

5 redenen waarom jij je funnels op orde wil hebben

Leuk al deze informatie. Maar wat heb je eraan?

 1. Ontdek waarom je doelgroep naar de concurrent gaat; door inzicht in de afhaakmomenten
 2. Krijgt gerichte en effectieve marketing; omdat je weet wat bij je doelgroep past
 3. Bespaar op je budget; je weet namelijk waar je klanten zich bevinden
 4. Het geeft overzicht; dit geeft een goed beeld van de hele journey
 5. Stimuleert je conversies en omzet; door alles (en meer) wat hierboven staat

Wat is een funnel?

Een funnel is een aanvulling op het proces die de klant doorloopt tot voorbij de koop van een product of dienst. Het sluit eigenlijk direct aan op de customer journey. Alleen gaat de customer journey dieper in op de klant en de touchpoints met het bedrijf.

Simpele funnel weergave

Als voorbeeld maken we gebruik van de simpele variant. Dit is de TOFU, MOFU en BOFU funnel:

afbeelding van een voorbeeld van een funnel. TOFU MOFU BOFU

De termen zijn niet ingewikkeld:

 • TOFU: Top Of Funnel – suspects
 • MOFU: Middle Of Funnel – leads of prospects
 • BOFU: Bottom Of Funnel – leads of prospects die klanten worden

Customer journey

De marketing funnel en sales funnel vind je terug binnen de customer journey. Online kun je meerdere modellen vinden. Wij werken graag met ons eigen model:

De customer journey: 1. Bewustwording/behoefte 2. Onderzoek naar oplossingen 3. Vergelijking 4. Beslissing 5. Gebruik en retentie
 1. Bewustwording/behoefte: een behoefte ontstaat vanuit een probleem of een verlangen.
 2. Onderzoek naar oplossingen: het verkennen van manieren om in deze behoefte te voorzien.
 3. Vergelijking: het bepalen welk bedrijf of welke oplossing het beste aansluit bij mijn behoeften en voorkeuren.
 4. Beslissing: het nemen van een definitieve beslissing over het product of bedrijf dat het meest geschikt lijkt.
 5. Gebruik en retentie: het beoordelen van de product ervaring, overweging van extra aankopen en het handhaven van de keuze voor voortdurende tevredenheid.

Customer journey & funnels?

Funnels en de customer journey… Eigenlijk lijkt dit wel op elkaar. Er is wel degelijk een verschil. De customer journey wordt bekeken vanuit het perspectief van de klant. Een funnel bekijk je vanuit het bedrijf.

Wat is een marketing funnel?

Een marketing funnel laat de flow zien waarbij de doelgroep wordt getarget met marketing activiteiten. De marketing funnel vind je terug in heel de customer journey en funnel.

Het doel van een marketing funnel

Marketing heeft het doel om de doelgroep omzetten naar Marketing Qualified Leads (MQL’s). Daarnaast is het de taak aan marketing om de doelgroep betrokken te houden bij het bedrijf.

Wat is een sales funnel?

Een sales funnel laat de flow zien die de potentiële klant doorloopt van binnenkomende lead tot aan de koop. Van kennismaking tot aan wel of geen deal. Dit is zeker niet alleen voor nieuwe klanten, ook bestaande klanten zijn te vinden in de sales funnel.

Het doel van de sales funnel

De focus van de sales funnel ligt op de leads omzetten naar klanten. Door een positieve ervaring te bieden tijdens deze funnel, is de kans groot op loyaliteit en herhaalaankopen.

Verschillen B2B en B2C funnel

Deze informatie over de sales funnel en de marketing funnel zijn globaal. Binnen B2C zal de sales funnel een kleinere rol spelen dan binnen B2B. Vaak zie je dat binnen B2C al geen sales afdeling is, maar een webshop beheerder of het is binnen marketing geïntegreerd.

Leads genereren binnen de funnel

Lead genereren binnen de gehele funnel gaat voor marketing net iets anders te werk dan voor sales. Er zijn namelijk marketing gekwalificeerde leads en sales gekwalificeerde leads.

Wat zijn Marketing Qualified Leads (MQL’s)?

MQL’s zijn potentiële klanten die door marketinactiviteiten zijn omgezet in marketing gekwalificeerde leads. Zij hebben interesse in het product of de dienst of hebben een behoefte die nog niet is vervuld. Maar nog niet klaar zijn om een aankoop te doen. Dit kan door te weinig informatie, twijfelen om een onbekende reden of nog niet het vertrouwen hebben voor een aankoop.

Wat zijn Sales Qualified Leads (SQL’s)

Sales Qualified Leads (SQL’s) zijn door de sales afdeling als daadwerkelijk gekwalificeerd gemarkeerd. Oftewel sales waardig. Dit kan door verkoopactiviteiten maar ook door het scannen van de betreffende informatie. Een niet-SQL kan nog steeds de moeite waard zijn om te benaderen. Maar waarschijnlijk niet op dat moment.

Deze leads hebben daadwerkelijk interesse in de aankoop van het product of de dienst. Bij deze leads is de kans groot dat zij klant worden. Door de focus te houden op de SQL’s en daarna pas op de andere leads, kan de salesafdeling efficiënter werken.

Leads binnenhalen door een marketingcampagne en salescampagne

Eerst zijn er de MQL’s die worden beoordeeld door sales om er SQL’s van te maken. MQL’s worden binnengehaald door marketingcampagnes. De verschillende strategieën voor de campagnes zijn:

Belangrijk hierin is de waarde die het voor je doelgroep heeft. Als je doelgroep er geen waarde in ziet, worden zij niet aangetrokken tot je advertenties, posts of lead magnets. Met name het laatste is interessant. De doelgroep krijgt (vaak) een waardevolle download in ruil voor informatie.

Na zo’n marketingcampagne heb je een berg aan MQL’s. Deze leads kun je dan nog verder uitspitten tot SQL’s. Bijvoorbeeld door in te zoomen op het beschikbare budget of de fase van de customer journey. Deze SQL’s worden verder door de funnel begeleid door sales in sales gesprekken of gepersonaliseerde aanbiedingen.

Maar ook met de hulp van marketing. Hierbij wordt er wederom gebruik gemaakt van verschillende strategieën. Deze campagnes zijn gerichter dan de eerdergenoemde campagnes. Dit komt natuurlijk door een specifieke lijst met sales gekwalificeerde leads.

Waar liggen de marketing funnel en de sales funnel in de customer journey?

Marketing en sales vind je op de volgende plekken:

Waar bevinden sales en marketing zich in de customer journey. Marketing zie je voornamelijk aan het begin van de customer journey. Sales bij de vergelijking- en beslissingsfase. Marketing, sales en service vind je in de fase van gebruik en retentie.

Je ziet in de laatste fase ook service voorbij komen. Hiermee bedoelen we de klantenservice, winkelpersoneel, enzovoorts. Denk aan klachten over een defecte wasmachine. Dan heeft klantenservice en de monteur nog contact met de klant. Zij kunnen er dan voor zorgen dat de klant, klant blijft en een herhaalaankoop bij de webshop of winkel doen.

Voorbeeld van een full-funnel

voorbeeld van een full-funnel. Ofwel een volledige funnel. het verloopt als volgt: 1. Leads komen binnen op een landingspagina via een Google Ads en Meta Ads campagne. 2. Dan kunnen zij een download doen. Hebben zij dit gedaan? Dan komen ze op een bedanktpagina en een mailing lijst terecht om de download te bemachtigen. 3. Op de bedanktpagina krijgt de lead de mogelijkheid om direct een afspraak te maken. Ja een afspraak? Dan is er een telefonische kwalificatie met sales voor bijvoorbeeld budget. Gekwalificeerd? Dan gaat de afspraak door met wel of geen voorstel uitbrengen. Wat dan uitmondt in wel of geen klant. 4. Geen afspraak ingepland. Dan kwalificeert sales alsnog de lead om vervolgens na 2 weken na te bellen voor een afspraak.

Dit ziet eruit als een lange funnel, maar het valt mee. Het gaat voornamelijk om de hoeveel tijd erin wordt gestoken. Veel van de activiteiten kunnen geautomatiseerd verlopen.

Wanneer op welke funnel focussen?

Dit ligt helemaal aan het probleem waar je tegen aan loopt. Of waar in de funnel de laagste conversie ligt. Voordat je op een funnel gaat focussen, wil je eerst een schets hebben van de activiteiten die je doet en de customer journey.

Samenspel tussen marketing & sales

Wil je een geslaagde funnel maken? Dan zullen marketing én sales, marketing & sales moeten worden. Hoe wij dit bedoelen? Werken als één afdeling.

Twee belangrijke voordelen van marketing & sales als één afdeling:

Meer tijd en minder weggegooid budget

Door communicatie over wanneer een lead een SQL is, kan marketing de activiteiten gerichter inzetten. Dit levert minder waste op in de MQL’s, waardoor sales minder tijd kwijt is aan de kwalificering van de leads. Daarnaast heeft marketing een budgetbesparing, waardoor er opgeschaald kan worden.

Meer conversiekansen

Samenwerking tussen sales én marketing zorgt voor een soepele overgang van de fases binnen de customer journey. Betere MQL’s, zorgen voor betere SQL’s, die op hun beurt weer zorgen voor een verhoogde kans op conversie zorgen.

Tips om marketing en sales te laten samenwerken

Alleen, hoe krijg je de twee teams of zelfs afdelingen samen? Daarvoor hebben we een paar tips.

 • Laat gezamenlijk een customer journey canvas invullen voor verschillende inzichten
 • Geef feedback op elkaar werk
 • Doe een gezamenlijke campagne planning
 • Deel teams in op basis van categorieën van producten of diensten
 • Vier de successen samen

Dat laatste is natuurlijk altijd een goed idee.

Compleet overzicht van de verschillen tussen de marketing funnel en de sales funnel

Het doel van een marketing funnel is de doelgroep omzetten tot leads. De leads worden in de sales funnel omgezet tot klanten.

In de marketing funnel heb je Marketing Qualified Leads (MQL’s) en in de sales funnel zijn er Sales Qualified Leads (SQL’s).

De marketingcampagnes zien er anders uit dan salescampagnes. In een marketingcampagne heb je o.a. online advertenties in de zoekmachines of social media.

Bij een salescampagne kun je denken aan de verkoopgesprekken met potientiële klanten of cold calling.

Marketing vind je voornamelijk in het begin van de funnel. Sales vind je in de vergelijking en belissingsfase.

Marketing funnel zal binnen de B2C omgeving langer zijn dan een sales funnel. Voor een paar schoenen zal een lead geen verkoopgesprek hebben met sales. De schoenen worden direct besteld. Binnen B2B speelt een verkoopgesprek wel meer een rol.

Join the (Have)funnel revolution

Helemaal zin gekregen om met funnels te gaan werken? Dan is het tijd om met jouw eigen funnels aan de slag te gaan.

Ik wil een online kennismaking!
Portret Wieger

Wieger,
onze FunnelSpecialist

Funneltastische Answers & Questions – FAQ

Wat is het verschil tussen een sales funnel en een marketing funnel?

Een sales funnel richt zich op het proces van potentiële klanten converteren naar daadwerkelijke aankopen, terwijl een marketing funnel gericht is op het genereren van interesse en leads voor jouw product of dienst.

Hoe verschilt een marketing campagne van een sales campagne?

Een marketing campagne is gericht op het vergroten van de naamsbekendheid en het genereren van leads, terwijl een sales campagne zich richt op het daadwerkelijk aanzetten tot aankopen.

Wat is het belang van lead nurturing in zowel de marketing- als sales funnel?

Lead nurturing houdt in dat je potentiële klanten begeleidt en van informatie voorziet gedurende het aankoopproces, wat kan leiden tot loyalere klanten en uiteindelijk meer verkopen.

Wat zijn marketing gekwalificeerde leads en sales gekwalificeerde leads?

Marketing gekwalificeerde leads zijn potentiële klanten die interesse hebben getoond in jouw product of dienst, terwijl sales gekwalificeerde leads potentiële klanten zijn die waarschijnlijk klaar zijn om een aanbod te accepteren.

Wat is het belang van een goede samenwerking tussen marketing- en sales teams?

Een goede samenwerking tussen marketing- en sales teams zorgt voor een efficiënter proces van leadgeneratie, nurturing en conversie, waardoor het uiteindelijke resultaat in de funnel verbetert.

5 redenen waarom jij je funnels op orde wil hebben

1. Ontdek waarom je doelgroep naar de concurrent gaan
2. Krijg gerichte eb effectieve marketing
3. Bespaar op je budget
4. Het geeft je overzicht
5. Stimuleert conversies en omzet

Wat kost een funnel?

De grote vraag natuurlijk. Op onze investering pagina kun je onze prijzen zien. Ben je eigenlijk benieuwd wat het je oplevert? Maak dan een afspraak om je ROI uit te rekenen.

Heb je nog een vraag? Kijk eens op onze FAQ pagina. Of stuur ons een mail. Vinden we leuk!